FaBelgrade 2016:Beograd okuplja “fab lab” zajednicu

Prva regionalna konferencija posvećena digitalnoj fabrikaciji i “fab lab” konceptu pod nazivom “FABelgrade 2016” biće održana  14. i 15. maja u beogradskom Domu omladine u organizaciji NVO “Fab Inicijativa”.

Biće to prvi veliki događaj u Srbiji i regionu posvećen digitalnoj fabrikaciji i fab lab konceptu, koji u razvijenim zemljama već najavljuju novu eru preduzetništva i predstavljaju veliki potencijal za privredni razvoj svake zemlje.

FABelgrade2016-1st-fablab-conference-in-SEE1Jedan od osnivačaFab Inicijative i organizator konferencije dr Ivana Gađanski kaže da nove tehnologije o kojima će biti reči na ovom događaju nisu naučna fantastika, da se mnoge već koriste u Srbiji, ali da su pojedinci i grupe koje se time bave dosta međusobno nepovezane što otežava njihov uspeh na tržištu i izlazak na regionalnu, pa i globalnu scenu.

Prva konferencija

“Ova konferencija je idealna prilika da se ti ljudi upoznaju, da saznaju šta rade drugi, da se povežu i da počnu zajedno da rade, ali i da se povežu sa ljudima u inostranstva jer će na konferenciji učestvovati i naše kolege iz Amerike, Kanade, Hong Konga, Turske i mnogih evropskih zemalja koje su vodeće u ovim oblastima”, navodi Gađanski.

Ona dodaje da će u fokusu konferencije biti korišćenje novih tehnologija u nauci, obrazovanju, održivom razvoju, robotici, dizajnu i arhitekturi, a poseban segment biće posvećen pokretanju biznisa u ovim oblastima jer je krajnji cilj da se podstakne preduzetništvo u našoj zemlji.

“Da bi istraživanja u ovim oblastima opstala mora da postoji neki komercijalni proizvod ili praktična primena dobijenih rezultata. Stoga svi koji se bave novim tehnologijama i naukom u našoj zemlji treba da razmišljaju na komercijalniji način i češće pokreću biznis zasnovan na svojim istraživanjima, a naš cilj na konferenciji je da im u tome pomognemo”, navodi Gađanski.

Događaj namenjen svima

Izvršni producent “Fab Inicijative” Nevena Popović ističe, međutim, da ovaj događaj nije namenjen samo profesionalcima, već svima koji žele da nauče kako nove tehnologije mogu da koriste u sopstvenom poslu, ali i svakodnevnom životu. Stoga će na samom događaju biti postavljena i prava fab lab radionica u kojoj se zahvaljujući mnoštvu kompjuterski kontrolisanih alata može napraviti praktično sve što zamislite.

“Naš fab lab na konferenciji biće opremljen 3D štampačima, CNC mašinom, laserskim sekačem, mikrokontrolerima, setom elektronike i Bosch alatima. Cilj nam je da posetiocima i široj publici predstavimo fab lab koncept kao platformu za razvoj najrazličitijih proizvoda i kao idealnu mogućnost da profesionalci iz raznih oblasti kreiraju prototipe, a ‘obični građani’ naprave nešto lepo ili korisno što ima primenu u svakodnevnom životu”, objašnjava Nevena Popović.

Koorganizatori “FABelgrade 2016” su “Polyhedra Fab Lab” i “Fab Lab Belgrade”, a konferencija će biti održana pod pokroviteljstvom ambasade SAD u Srbiji i uz podršku brojnih sponzora, među kojima su i “Seven Bridges Genomics”, “Delta Holding” i “Nordeus”.

Konferencija je besplatna za sve posetioce, a detaljne informacije o programu, predavačima i radionicama, kao i formular za prijavu za događaje na kojima je broj posetilaca ograničen, dostupni su na sajtu: fabelgrade.io.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s