Kako obogatiti jedan dan-Lični ulog samo slobodno vrijeme

Radionice sa mladim ljudima ometenim u razvoju, dio su tromjesečnog projekta u Zvorniku. Osnovi fotografije i rada na računaru, aranžiranje poklona, gestovni jezik, socijalizacija i najjednostavnije druženje su samo neke od aktivnosti koje se realizuju.

U junu ove godine počela sam raditi na projektu namijenjenom mladima sa smetnjama u razvoju na području grada Zvornika.  Bilo je to potpuno novo iskustvo za mene. Bila sam instruktor osnova fotografije i javnog nastupa. Sve u svemu zanimljivo druženje je počelo.

Prvo fotografisanje

Prvo fotografisanje

 

Radionice smo započeli sa sedmoro korisnika, i svi do jednog su bili oduševljeni pruženom prilikom, prije svega da se druže.

Pripreme za snimanje video zapisa

Druženje se održava u prostorijama Centra za podršku djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima u Zvorniku. Radionice o unaprijeđenju rada na računaru, osnovama fotografije, znakovnog jezika, te aranžiranja cvijeća i poklona dio su projekta, koji traje tri mjeseca. Mladi sa smetnjama u razvoju, uzrasta od 15 do 30 godina će imati priliku da nauče osnove iz pomenutih oblasti, ali isto tako i da se druže sa vršnjacima  kako u Zvorniku, tako i sa mladima iz Srebrenice.

Drugarica iz Srebrenice

Četiri sata sedmično posvećenih samo ovim mladim ljudima, bio je prvi razlog da se osjećam dobro. Već nakon prvog dana upoznali smo se međusobno, govorili o društvenim mrežama, o želji da ponekad izađu u društvo i sa društvom. Snimali smo se, fotografisali, koristili moderne tehnologije za promociju onoga što zajedno stvaramo. I, baš sam se osjećala ispunjeno.  Posjetili smo i Udruženje roditelja i hendikepirane djece Leptir u Srebrenici, i tako proširili krug poznanstava.  Tada sam shvatila da je obogatiti jedan dan u životu prilično lako, samo treba iskoristiti svoje slobodno vrijeme.

Obrada fotografija

Tokom posjete Srebrenici napravili smo i radio emisiju sa učesnicima:

Radionice se održavaju u okviru projekta, namijenjenog mladima sa smetnjama u razvoju, u organizaciji Humanog društva Osvit iz Zvornika, u okviru grant šeme Regionalnog razvojnog fonda LAG Drina-Birač – Projekta jačanja sistema socijalne zaštite  uz finansijsku podršku vlade Kraljevine Holandije, koja finasira projekat Razvoja i saradnje u regiji Birač, a koji UNICEF implementira zajedno sa UNDP-om i UNHCR-om. Cilj je jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije u u pet opština regije Birač: Zvornik, Milići, Vlasenica, Srebrenica i Bratunac kroz komponentu  projekta program  jačanja sistema socijalne zaštite i inkluzije od 2013. do 2016. godine.

 

Advertisements

One thought on “Kako obogatiti jedan dan-Lični ulog samo slobodno vrijeme

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s